Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Filmer att se under julen på Netflix

Nu är julen precis runt hörnet och semester väntar för många av våra läsare. Men vad skall man se på under denna semester då? Oroa er inte, tre av våra recensenter har dykt ner i sina Netflix-listor och plockat fram lite filmförslag för er att njuta av när ni ligger där i soffan men julskinka och julmust i magen.

Angela Ljungkvists filmer

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
eternal

Har du någonsin varit olyckligt kär, förlorat den du älskar? Då kommer du förstå att man vill göra allt för att glömma den personen. Vore inte det bästa om man kunde radera minnet av den personen, som om ni aldrig hade mötts? Det är själva grundhistorien i denna fantastiska kärlekssaga om Joel och Clementine. Du ska inte tro att det är en vanlig romantisk film, den är så mycket mer. Filmen berörde mig otroligt mycket första gången jag såg den, men även efter femte gången är det en fantastisk film. True love can’t be erased.

Sin nombre (2009)
sin nombre

Det finns hundratals filmer om sydamerikanare som försöker fly till ett bättre liv i USA. Varför det? Det är verkligheten. Själv har jag nog sett ett 20 tal filmer på samma tema. Vissa av historierna är väldigt lika varandra, medan andra är annorlunda, något de har gemensamt är att de aldrig slutar beröra mig. Samma sak gäller Sin nombre som har ett lite annat upplägg på flyktinghistorien. I en värld av våld och kriminalitet möter vi Sayra och Casper. De möts på en fasansfull tågresa genom Sydamerika på flykt till ett ”bättre liv”.

The Road (2009)
the road

Inte läge att att se denna filmen om du har en deppig dag. Detta är bokstavligen en grå framtidsskildring. Vi möter en man och hans son som kämpar för att överleva dagen. De har ett mål, det är att nå havet, men vägen dit blir lång. Hoten är många längs med vägen, de möter plundrare, mördare och kannibaler. De kan inte lita på någon, bristen på vatten, mat och ren luft gör alla de möter till potentiella hot. Som sagt en otroligt mörk historia men välgjord, samtidigt en tankeställare över hur vi behandlar jorden vi bor på.

Midnight in Paris (2011)
midnight

Jag är inget större fan av Woody Allens filmer egentligen, de är ok men det finns annat jag hellre ser. Midnight in Paris blev dock en glad överraskning. Den är väl egentligen ganska lik hans andra filmer på senare år men den lyckas blanda drama, komedi och fantasi på ett charmerande sätt. Vi möter Gil och hans fästmö Inez som är på semester i Paris. Gil blir snabbt förälskad i den historiska och romantiska staden, en upplevelse han inte kommer dela med sin fästmö. Det är en romantisk och magisk film men framförallt en vacker och annorlunda hyllning till historien.

The Cove (2009)
the cove

Varning! Du kommer få ont i hjärtat. Detta är en otroligt gripande dokumentär om delfinslakten i Japan. Richard O’Barry har under många år kämpat för delfiner och valar runt om i världen. Han är en djurrättsaktivist som aldrig slutar. I en liten by i Japan, Taiji, slaktas tusentals delfiner varje år. Vissa delfiner tillfångatas och säljs till djurparker, men de flesta slaktas på ett otroligt grymt sätt. Vi får gräva oss djupt ner i denna politiska och avskyvärda skandal, medan detta otroliga filmteam avslöjar hemligheterna om Taiji med risk för sina egna liv.

Blackfish (2013)
blackfish
Späckhuggare är ett farligt men fredligt däggdjur, i sin rätta omgivning, det är den största arten inom delfinfamiljen. Vad gör dessa djur på djurparker? Varför används de till underhållning? Varför är de så nära människor? I delfinarium världen över kan vi idag se dessa enorma djur interagera med sina tränare och göra konster… men är det så lyckligt som det ser ut? I denna dokumentär avslöjas det vi aldrig få se under showerna, det vi inte vill veta. Filmen kommer visa på de dåliga förhållanden som finns i dessa parker. Blackfish undersöker även de olyckor som tystas ner av parker världen över.

Erik Larssons filmer

Harsh Times

2006 Harsh Times 009Nervig thriller med rapp dialog och en labil Christian Bale. Harsh Times är en mindre känd filmpärla som är väl värd att se.

Döda poeters sällskap 5.0.2
Njut av en lysande Robin Williams och minns honom med glädje. Klassiker av Peter Weir.

Moonrise Kingdom moonrise kingdom
Jag har inte sett Wes Andersons senaste film, men tänker definitivt göra det under julhelgen. En kanon-titel på Netflix.

Detachment detachment02
Efter strulig post-produktion på American History X försvann regissören Tony Kaye från kartan. Jag är nyfiken på hans senaste film Detachment.

Vägen the_road26
En helt okej filmatisering av Cormac Macarthys fantastiska roman Vägen. Viggo Mortensen gör en stark rolltokning. Men helst läser du boken först!

Pär Wirdfors filmer

Hobbit – En oväntad resa The Hobbit: An Unexpected Journey

På inget sätt lika bra som de tidigare filmerna är det ändå en charmig historia och runt juletid är det perfekt att se en långfilm som denna med barnen i soffan. Peter Jackson vet precis vilka strängar att spela på och filmens 169 minuter flyter på i väldigt snabb takt. Mer humor denna gång och mer barnvänligt vilket passar bra i juletider. Kanske läge att bättra på minnet innan ni ser den tredje filmen på bio?

Office Spaceoffice-space

En av de roligaste komedierna som någonsin gjorts passar väl perfekt i mellandagarna? Framförallt om man jobbar på kontor är igenkänningsfaktorn hög med korkade chefer, jobbiga kollegor och datorutrustning som aldrig gör som man vill. En viss 90-tals nostalgi finns även vilket bara gör filmen ännu bättre i mina ögon. Att killen som skapade Beavis & Butthead skulle lyckas skapa en så träffsäker komedi om hur det är att jobba på kontor hade jag aldrig ana. Perfekt komedi innan det är dags att sätta sig i bilen och bege sig tillbaka jobbet.

Open Range open range

Vad är det med Kevin Costner och Western-filmer? Jag vet inte med oftast blir det riktigt bra så han får gärna fortsätta göra fler. Costner tackade nej till Kill Bill för att istället göra en westernfilm om två män som driver boskap. Resultatet? En av de bästa westernfilmer jag sett och Costner har nog aldrig varit bättre. Historien är lika gammal som genre självt om heder, ära och brödrarskap och Costner hämtar tydliga drag ifrån Sergio Leone och sämre förebilder kan man ha. En gammaldags western när de är som bäst.

HollywoodlandHOLLYWOODLAND

Tycker du att Ben Affleck är en dålig skådespelare? Läge att se Hollywoodland under julhelgen då. Historien om George Reeves, han som spelade Superman på 50-talet, är en mörk historia om baksidan med framgång och Hollywood. Vi börjar med Reeves självmord och rör oss sedan bakåt när en privatdetektiv börjar nysta i fallet. Affleck blev nominerad för sin roll och det var synnerligen välförtjänt för han sätter den verkligen perfekt. Hollywoodland är en icke sentimental tillbakablick på en svunnen tidsepok och det maskineri som är Hollywood.

Imposterimposter

Imposter är en annorlunda dokumentär. Redan från första början förstår man att något står inte rätt till och att det vi blir presenterad inte kan vara äkta. Snabbt sugs man in i historien om Nicholas Barclay och den franske pojke som utgav sig att vara honom. Jag vet inte om jag blev något klokare av att ha sett dokumentären då den nästan lämnar fler frågor än svar när den är klar men historien fångar verkligen mig och jag kan inte sluta titta. Helt klart en av de bästa dokumentärerna du kan se på Netflix.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The following two tabs change content below.
Angela Ljungkvist

Angela Ljungkvist

Skriver om resor men drömmer om film. Filmhistoriens epoker är min stora kärlek. Hollywood är bittersweet men jag ser hellre en europeisk film. Skräckfilm tillhör Asien och jag ser det gärna men med lampan tänd. Lite svårt för rymd- och krigsfilm, men det finns undantag. Älskar 40-och 50-talets filmstjärnor och dess skapare samtidigt som jag beundrar Nya vågens nakenhet. 90-talet är förmodligen det allra bästa årtiondet inom film.
Angela Ljungkvist

Latest posts by Angela Ljungkvist (see all)

Publicerad den 21 december, 2014