Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Jordskott – ”En biljett till en magisk värld som du inte har varit i innan.”

Jordskott1

Henrik Björn och huvudrollsinnehavaren Moa Gammel under inspelningen av tv-serien. Foto: Johan Paulin

På måndag nästa vecka sänds första avsnittet av serien Jordskott, en serie som enligt dess skapare Henrik Björn har ambitioner att göra något annat än det vi har sett på svensk tv tidigare. Jordskott är en drama/thriller i tio delar med inslag av det övernaturliga och innehåller en del otäcka scener. Trots att första avsnittet sänds först nästa vecka så har serien redan väckt stor internationell uppmärksamhet från både Europa så väl som Asien. Serien är producerad av Palladium film för SVT och kommer att sändas veckovis under våren. Jag har fått chansen att se de fyra första avsnitten av serien samt fått mig en pratstund med huvudregissören/huvudmanusförfattaren Henrik Björn och Moa Gammel som spelar huvudrollen Eva Thörnblad.

För sju år sedan försvann poliskommissarie Eva Thörnblads (Moa Gammel) dotter under mystiska omständigheter i hennes hemort Silverhöjd. Trots att dotterns kropp aldrig hittades så är den officiella historien att dottern drunknade. Eva är inte lika övertygad och har svårt att släppa tanken kring att någon kan ha tagit hennes dotter. När en pojke återigen försvinner i Silverhöjd dras Eva Thörnblad tillbaka till sin hembygd och hennes plan är att ta reda på om det nya försvinnandet har någon koppling till hennes egen dotters försvinnande. Väl tillbaka i Silverhöjd kommer hon i kontakt med den lokala polisen Tom Aronsson (Richard Forsgren) och Göran Wass (Göran Ragnerstam) från Rikskriminalen. Eva blir snabbt indragen i sökandet efter den försvunne pojken och svaren leder mot starka och okända krafter …

I rollistan ser du också: Peter Andersson, Lia Boysen, Henrik Knutsson, Vanja Blomkvist, Ville Virtanen, Ann Petrén, Hans Mosesson, Johannes Brost, Happy Jankell och Gustav Lindh och många fler.

Bland de många skådespelarna återfinns det flera barnskådespelare som gjort ett stort intryck på hela produktionen. Henrik och Moa vittnar om att etablerade skådespelare har blivit tårögda under inspelningen när de yngre skådespelarna gjort sitt. Sen när barnens scener varit klara är de återigen glada och spralliga barn. Trots att serien emellanåt kan upplevas som otäck berättar Henrik att känslan på inspelningsplatsen skiljer sig stort ifrån hur vi som tittare upplever det vi ser. Han menar att barnen i stort tycker det är underbart att få använda sin fantasi i så häftiga miljöer ibland vuxna som vill delta. Utan att avslöja vad som händer i serien så måste jag säga att barnen  även lyckas göra intryck på mig som tittare.

jordskott2

Foto: Johan Paulin

Efter att ha sett seriens fyra första avsnitt blir det tydligt att detta är en serie med ambitioner och skaparna drar sig inte för att beträda ny mark. Henrik Björn vågar ”nästan utlova” att du som åskådare kommer att få se scener som aldrig tidigare har gjorts för svensk tv. De vackra vyerna och miljöerna i skogarna kring Sala (som används som den fiktiva orten Silverhöjd) fungerar perfekt för denna mystiska och spännande berättelse. I tidigare intervjuer har serien jämförts med True Detective och Top of the lake men när jag pratade med Henrik Björn var han väldigt noggrann med att serien skall ses som sin egen skapelse. Under de första avsnitten belönas du tidigt om du är en uppmärksam tittare eftersom Henrik har skapat en värld full av detaljer där de många karaktärerna får svängrum att andas. I förberedelse för mina intervjuer med Henrik och Moa såg jag om de två första avsnitten en andra gång. Då lade jag snabbt märke till detaljer som jag inte uppmärksammat vid första anblick, något som ger serien både en extra dimension och en mer levande värld.

jordskott3

Henrik Björn Foto: Johan Paulin

Henrik Björn har arbetat med film som medie i cirka 15 år och har tidigare gjort en hel del reklamfilmer, något som han menar har gett honom en god all-around förståelse för hur det går till att arbeta med film. Jordskott är är skriven av Henrik och till sin hjälp har han haft medförfattarna Alexander Kantsjö och Fredrik T Olsson. En inspirationskälla till tv-serien har varit berättelser Henrik fått höra från sin mormor under vandringar i skogen som barn. Berättelser som någonstans grundar sig i en respekt för den svenska urskogen. I produktionen av tv-serien har Henrik blivit en ”showrunner” där han haft ett finger med i spelet nästan överallt, klippning, foto, rollbesättning och miljöval samt mycket mera.

Att han tagit ett så stort ansvar upplever han som ovanligt inom svensk filmproduktion, något som uppskattats av andra men som också kräver en hög ambitionsnivå. En utmaning med att vara så involverad i sitt projekt enligt Henrik är att det kan bli jobbigt att behöva prioritera bort saker och scener han haft i tankarna i flera år. När jag frågade Moa Gammel vad som utmärker Henrik Björn som regissör svarade hon att han är väldigt noggrann. En regissör som älskar detaljer men som också ger sina skådespelare utrymme för att ”vara sina karaktärer”. Moa berättade också att han är väldigt specifik med vad han vill, vilket kan vara till en stor hjälp för skådespelare enligt henne. Henrik beskriver sig själv som en nörd när det kommer till detaljer och att han själv är en person som uppskattar när filmskapare lyckas skapa filmvärldar som blir levande genom sin detaljrikedom. 

jordskott4

Foto: Johan Paulin

Moa Gammel kom in i bilden efter ha stött på Henrik Björn på filmfestivalen i Göteborg där hon närvarade på grund utav av filmen Tommy som hon medverkat i. Henrik Björn såg filmen Tommy och tänkte att han hade hittat sin Eva till Jordskott. Efter att hon hade gjort en provfilmning mot Richard Forsgren ringde Henrik upp Moa och berättade att hon hade fått rollen. Detta var både en stor glädje och en chock för Gammel som är van vid att man som skådespelare ofta får göra flera provspelningar innan en roll är i hamn. Rollen som Eva Thörnblad lockade med dess kontraster mellan mamman Eva och den kompetenta yrkeskvinnan Eva. En karaktär som dras mellan sitt professionella liv och mardrömmen att ha förlorat sitt barn. I förberedelserna för rollen fick Moa läsa böcker om sorgprocesser, gå på skjutskola samt ta körkort under åtta veckor. Att spela karaktären var inte heller utan sina utmaningar, fysiska scener, sekvenser under vatten, bilar som voltar och kylan hon utsattes för när hon fick stå i t-shirt under den svenska hösten och låtsas att det var sommar. Som person uppskattar Gammel projekt som vågar gå hela vägen och vågar vara ”eget”. En inställning som verkar passa väl överens med den ambitionsnivå Henrik Björn lagt sig på när han arbetat med Jordskott.

Jordskott5

Foto: Johan Paulin

Det är uppfriskande att prata med en svensk regissör/manusförfattare som vågar lägga ribban högt eller som Henrik själv uttryckte sig: ”…trampa gasen i botten där andra kanske hade valt att bromsa…”. Jag upplever att kärleken till materialet som både Henrik och Moa beskrivit från produktionens sida verkligen skiner genom i slutprodukten. Henrik Björn tror att det stora internationella intresset till stor del beror på att den svenska naturen upplevs som exotisk och att mytbildning kring skogen förekommer på många platser på vår jord. Både Henrik och Moa uttrycker sig ödmjukt inför det stora internationella intresset för serien och hoppas självklart att så många som möjligt skall se serien.

Jag är själv såld på serien men för er som fortfarande inte är det så bad jag avslutningsvis båda mina intervjupersoner att pitcha Jordskott till er tittare. Henrik svarade: ”…där första avsnittet börjar är inte där vi landar tio avsnitt senare…” och ”Vill man bli lite skrämd, underhållen och se en väldigt vacker tv-serie så skall man se Jordskott.”. Moa svarade: ”En biljett till en magisk värld som du inte har varit i innan.”.

Jordskott sänds 21:00 på måndagar under våren på SVT 1 med start 16/2

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The following two tabs change content below.
Fredrik Malmquist

Fredrik Malmquist

En glad prick från Ystad som numera bor och studerar i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.
Publicerad den 13 februari, 2015