Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

A Long Way Down
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)

A Long Way Down

ALWD02Fyra personer som var och en bestämt sig att begå självmord möts på ett tak på nyårsafton i London. Nick Hornbys novell från 2005 har filmatiserat i en älskvärd och okrävande komedi.

Martin Sharp (Pierce Brosnan, Goldeneye) är en förnedrad föredetting i TV-industrin. Han har nått absolut botten och har med frustrerat bestämda steg burit upp stegen till taket som han ska använda som landgång ut till kanten. Han har bestämt sig för att hoppa från en hög byggnad. Stegen behöver han för att ta sig förbi taggtråden som är där för att stoppa just sådana som honom. Precis när han är på väg att ta sina sista andetag på sin favoritcigarr avbryts han av Maureen (Toni Colette, The Way Way Back) som undrar om han ska ta lång tid på sig för hon vill också hoppa. Strax därefter kommer Jess (Imogen Poots, Fright Night) en tonåring med attityd och pizzabudet JJ (Aron Paul, Breaking Bad) med samma avsikt. Efter litet tumult om vem som faktiskt ska få hoppa först trillar stegen ner vilket resulterar i att ingen faktiskt kan hoppa. Det här är starten på en oväntad vänskap som börjar med en pakt. Ingen ska begå självmord innan Alla hjärtans dag.
ALWD05
Hornbys bok ger varje karaktär några sidor var och till viss del tillämpas samma grepp i filmen genom voiceovers och introducerande scener till varje karaktär. Mycket har förändrats för den som läst boken för att passa filmformatet. Vissa delar har expanderats rejält som till exempel semestern i Teneriffa som bara var några sidor i boken. Hornby är med som exekutiv producent och det är rimligt att anta att han godkänt ändringarna.

Den franske regissören Pascal Chameil serverar en lättsmält fars med bitterljuv ton och lite småskratt här och var. Stundtals är A Long Way Down genialisk, men den är tyvärr ojämn i berättandet. Alla i ensemblen är duktiga och man ska framhålla någon så gör Imogen Poots den mest minnesvärda prestationen. Toni Colette känns igen och känns typecastad för rollen. Aron Paul gör i princip repris av sin roll i Breaking Bad och visste jag inte bättre så skulle jag tro att han använt samma kläder till och med. Pierce Bronsan och även Sam Neill (Jakten på Röd Oktober), som spelar Jess pappa, har egentligen inga anmärkningsvärda roller men de gör dem väldigt bra trots det.ALWD01A Long Way Down handlar mer om fyra förlorade människor som i misären hittar varandra än om självmord. Det är lättsamt och lättsmält. Inte riktigt lika bra som An Education eller Om en pojke, men definitivt underhållning för stunden. Nästan dö-kul om man vill.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)
A Long Way Down, reviewed by Mats Lundberg on 2014-08-20T07:00:51+00:00 rating 3.0 out of 5
The following two tabs change content below.

Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest.

Latest posts by Mats Lundberg (see all)

Publicerad den 20 augusti, 2014