Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Annabelle
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Annabelle

AnnabelleThe Conjuring, skräckfilmsserien i vardande, får en spin off före den ens fått sin första uppföljare och den fokuserar på den obehagliga dockan som hade en liten, men inte helt obetydlig, roll i ursprungsfilmen.

Det är 1960-tal och som alla vet var det ju då Charles Manson och hans massmördarsekt härjade. Han var inte ensam om den idén då gravida paret Mia och John helt plötsligt får sitt hem invaderat av mordlystna sektmedlemmar som verkar tillbe någon slags demon. Polisen hinner komma till platsen och göra processen kort med mördarna innan de hunnit ställa till med allt för stora skada, men innan dess har de hunnit kasta en besvärjelse över Annabelle, en docka med samlarvärde som Mia precis fått av sin make. Dockan verkar nu ha fått ett eget liv, konstiga saker börjar hända och insatserna blir ännu högre när parets son föds.

annabelle_1Mina förväntningar på Annabelle var otroligt låga. Det lilla som visades av dockan i The Conjuring tyckte jag hörde till den filmens svagaste kort, då den är snudd på parodiskt överdesignad för att se läskig ut. Den här snabbt producerade prequeln saknade dessutom hantverksskicklige James Wan, utan regisserades istället av John R. Leonetti, som tidigare gjort moderna klassiker som Mortal Kombat: Annihilation och The Butterfly Effect 2, förutom de filmer där han arbetat som kameraman. Allt luktade billigt, stressat och förmodligen riktigt uselt. Att då få bli lite positivt överraskad, utan att för den sakens skull bli imponerad, är trevligt. För det första är det något speciellt med att se en skräckfilm utspelas på 60-talet, med frisyrer, kläder och möbler som hämtade ur Mad Men. Det ger åtminstone en liten egen touch. Annabelle Wallis (behövde hon ens gå på audition med det namnet?) och Ward Horton är bra i huvudrollerna och blir trots att det inte finns så mycket att jobba med, ett par som man ömmar för. Precis som sin föregångare (eller vad man nu ska kalla det) spelar Annabelle även på att verkligen krama ur så mycket spänning som möjligt genom att spela på våra förväntningar, hålla tillbaka med de mest uppenbara skrämseleffekterna och sedan lyckas säga ”BU!” med hygglig känsla vid ett par tillfällen. Det är inte mästerligt, men det är fullt tillräckligt.

Problemen är tyvärr ändå så pass stora att de inte går att blunda för, framförallt då den helt misslyckade dockan, där man hade behövt tona ner försöken att göra den läskigaste skapelsen någonsin, rejält. Tydligen är filmen delvis baserad på verkliga händelser och i den var Annabelle en Raggedy Ann-docka (bildgoogla och ni kommer att känna igen den) vilket hade varit ett otroligt mycket bättre val än den här styggelsen som ingen frisk människa skulle släppa in i sitt hem, hur ickebesatt den än skulle vara. Sedan plockar man, förutom dockan, med ytterligare tre onda övernaturliga karaktärer: En spökkvinna i vitt nattlinne, en liten spökflicka med håret över ansiktet och en knotig demonvarelse. Klichétungt och onödigt rörigt, då jag aldrig riktigt får kläm på varför de här vandrande schablonerna envisas med att leka tagteam med Annabelle som hade klarat av att skrämmas tillräckligt på egen hand. Kanske hade Annabelle & Friends varit en mer rättvis titel? Jag tycker inte heller att filmen lyckas stegra sig mot ett tillfredsställande crescendo och slutet känns ungefär lika delar krystat som blekt.

d3a7b2975b53Med tanke på hur hastigt påkommen och producerad den verkar vara så behöver Annabelle ändå inte skämmas för sig och den fungerar gott som ett slags komplement till The Conjuring i väntan på den riktiga uppföljaren. Man får mer av samma vara, fast lite sämre. Behöver man en skräckfilm för fredagskvällen och vill gå på bred träffbild utan att uppröra någon det här ett val gott som något.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
Annabelle, reviewed by Erik Nyström on 2015-02-26T08:00:47+00:00 rating 2.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Erik Nyström

Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.
Publicerad den 26 februari, 2015