Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

The Big Bang Theory – Säsong 7
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

The Big Bang Theory – Säsong 7

"The Big Bang Theory" - "The Hofstadter Insufficiency"The Big Bang Theory har varit en av de populäraste serien de senaste åren och gjort att nördar plötsligt blivit inne och hippa. Men är det efter sju säsonger fortfarande lika bra och roligt?

Jag följer inte humorserier, har inte gjort sedan Fraiser. Mest för att jag inte hittat en serie som är genuint rolig rakt igenom med intressanta karaktärer som Vänner, Frasier och Seinfeld hade. Inget av det som varit nytt och populärt de sista åren har jag fastnat för på samma sätt. How I Met Your Mother har sina stunder och The Big Bang Theory kan vara riktigt rolig emellanåt men deras humor fastnar inte på mig på samma sätt som Frasier och Niles bråk eller diskussioner om ingenting i Seinfeld. Kanske är det något som har med ålder att göra. Kanske är det för att jag inte ser på tv på samma sätt idag som för 10-20 år sedan och därmed inte följer med på samma sätt.

Att se en serie som The Big Bang Theory på DVD har helt klart sina nackdelar, det är inte samma känsla som en dramaserie. Knappast så att jag tänker: åh bara ett avsnitt till! Humorn finns där och fungerar bra emellanåt men ett avsnitt per kväll räcker gott och väl för mig. Nördhumor är kul och det är roligt att se alla referens som jag känner igen och kan le åt. Men det finns få avsnitt som får mig att skratta högt och länge. Och det kanske är något jag saknar med amerikanska komediserier överlag idag. De får mig sällan att skratta på samma sätt som de serier jag nämnde ovan gjorde. Kanske är det något med kulturen, idag har jag inte samma känsla för amerikansk kultur som jag hade en gång tidigare och vissa saker bara passerar mig och jag missar poängen. Kanske är det för att jag upplever att serier idag oftast tar de enkla poängerna och sällan blir raffinerad i sin humor.big-bang-theory-03

Det är en svår balansgång det erkänner jag, ibland fungerar enkel humor riktigt bra. Men oftast är den då kombinerad mer genomtänkt humor och med en poäng som fungerar. Brittisk humor har länge varit kungar på detta. Black Adder och Black Books är så förbannat roliga för de kan kombinera enkel lyteskomik med något mer vasst och avancerat. Problemet jag har med The Big Bang Theory är att jag ser skämten långt innan de kommer och för mig blir då humorn aldrig så rolig som den skulle kunna ha varit.

Big Bang Theory, hur fungerar det? Jag gillar de första säsongerna för att de var välskrivna och smarta. Nördhumorn var bra och fungerade, Sheldon som karaktär var perfekt med bra komisk tajming. Sedan har det gått neråt. Sheldon har blivit mer av en karikatyr och resten av gruppen kan inte väga upp det. Sju säsonger är länge för en tv-serie framförallt för humor. Många komediserier klarar inte av att hålla så länge utan att börja trampa vatten. Vad som krävs är oftast att man byter fokus och vågar göra en del drastiska förändringar om serien verkligen skall kännas rolig och underhållande. I the Big Bang Theory’s fall så blir det bra för att man vågar lägga mer fokus på de andra karaktärerna, mindre Sheldon, Leonard och Penny med andra ord.big-bang-theory-04

Sheldon och Leonard är fortfarande navet i serien som allting snurrar runt men de andra får mer utrymme i avsnitten och det känns som något som behövdes. Saker och ting är inte 100 % klockrena men The Big Bang Theory har fortfarande tillräckligt mycket charm och humor för att fungera.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The Big Bang Theory - Säsong 7 , reviewed by Pär Wirdfors on 2014-11-21T06:45:51+00:00 rating 3.0 out of 5
The following two tabs change content below.

Pär Wirdfors

Stockholm
Skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Latest posts by Pär Wirdfors (see all)

Publicerad den 21 november, 2014