Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Det levande slottet
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)

Det levande slottet

Studio Ghiblis mästare Hayao Miyazaki målar som vanligt upp en magisk berättelse, denna gång ett kärleksdrama. I en värld rätt lik vår egen för 100-150 år sedan, fast en mer magisk sådan med trollkarlar och häxor, får vi följa Sofie som blivit förbannad av en häxa och därför nu huserar i en 90 årig kvinnas kropp och trollkarlen Hauru som försöker lugna sin omvärld och få slut på det förödande krig som råder. De lever i Haurus vandrande slott och ett magiskt äventyr spelas upp med dramatiska kulisser. Det är snyggt och magiskt berättat av animens egne trollkarl.

Hattmakerskan Sofie lever ett rätt ordinärt liv när hon av en slump träffar trollkarlen Hauru som räddar henne ur en knivig situation. Detta är bara början på en rad livsförändrande möten för Sofies del. Hon träffar på Ödeshäxan som förbannar henne och gör henne till en 90 årig gammal gumma. En förbannelse som kan hävas men hon varken får eller kan berätta om den. Hauru försöker samtidigt få fred i landet samtidigt som rikets kung vill att han ställer upp och hjälper dem vinna kriget. Han får allt svårare att freda sig från kungens krav. Sofie flyr till Hauru i hopp om att få hjälp att bryta förtrollningen. Hon söker jobb som hans städerska/husa och möter där hans lärljunge Mark och Calcifer, en bunden elddemon som ger energi till Haurus vandrande slott. I bakgrunden böljar ett krig som intensifieras samtidigt som Sofies känslor för Hauru växer sig allt starkare.

Denna gång har Hayao Miyazaki lånat berättelsen från den brittiska författarinnans Diana Wynne Jones verk. Denna film baseras på hennes bok ”Trollkarlens Slott” (i nyöversättningen som släpptes efter filmen har dock titeln blivit samma som filmens) vilken var den första i en trilogi som utspelar sig i en fantasivärld men med olika huvudpersoner i varje bok. Det är en värld som i mycket påminner om vår egen kring förra sekelskiftet om man ser till modet och teknologinivå med slagskepp, luftskepp och i det krig som utspelar sig kan man se likheter med de båda världskrigen och kombattanterna liknar det imperialistiska Storbritannien och kejserliga Tyskland. Skillnaden är att det i världen finns magi som häxor, trollkarlar och demoner besvärjer. Magianvändandet är dock väldigt begränsat och endast några få verkar behärska det.

Även om jag tycker att Det levande slottet är en riktigt trevlig film så når den ändå inte riktigt till samma höjder som t.ex. Spirited Away eller Min Granne Totoro. Jag hade lite svårt att fokusera stundtals under filmen och jag har funderat på varför och tror det har med att göra att världen lämnas lite väl oförklarad. Den används mest som en ram och kuliss till berättelsen om Sofie och Hauru. Samtidigt är karaktärsbeskrivningarna inte så välmålade som jag skulle önska. Det blir lite för ytligt tyvärr. Jag blev aldrig riktigt tagen av Sofies öde och kärleksdramerna (men min sambo blev det så det kanske var mitt eget fel) och blev därför lite distanserad till berättelsen.

Gillar du tecknad film i allmänhet och anime i synnerhet är detta en film du absolut ska se. De svagheter jag listade ovan till trots är Det levande slottet en underbar filmupplevelse. Det är snyggt och berättandet håller hög klass. Jag rekommenderar Det levande slottet till alla som har lite behov av att drömma sig bort ibland och som har lite fantasi. Denna utgåva saknar tyvärr helt extamaterial vilket är synd, min gamla DVD hade lite godsaker som jag gärna fått med när jag nu uppgraderat till Blu-ray. Det är både originalljudspåret och en svensk dubbning och det svenska ljudspåret fungerade bra, så filmen kan avnjutas även av de yngre i familjen.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
Det levande slottet, reviewed by Roney Lundell on 2013-01-16T17:00:09+00:00 rating 4.0 out of 5
The following two tabs change content below.

Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Latest posts by Roney Lundell (see all)

Publicerad den 16 januari, 2013