Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram


Easy A

Jag är skyldig, jag skäms och jag erkänner. Hade jag stått i videobutiken, den här recensenten är så gammal att han upplevt både video och butiker som utlånade dessa, så hade jag aldrig ägnat en sekund åt filmen Easy A. Bara omslaget hade fått mig att snabbt svepa vidare till nästa titel i hyllan och jag är säker att många med mig skulle gjort det samma. Jag är glad att jag fick förmånen att recensera Easy A dels för att det är en mycket intelligent komedi och dels för att jag fick, för andra gången, nöjet att se Emma Stone.

Filmen handlar om high school-tjejen Olive (Emma Stone) som drar en nödlögn att hinn ska på en date för att hon vill slippa åka med på en campingtur med sin bästa kompis Rhiannon (Alyson Michalka) och hennes galna hippieföräldrar över helgen. När ”Rhi” kommer tillbaks från campingen med sina föräldrar pressar hon Olive om detaljerna kring daten. Inne på skolans toalett hittar Olive på att hon haft en romantisk helg med ”George” bara för att slippa Rhis tjat. Kompisen Rhi tror att Olive har blivit av med oskulden men Olive nekar. Rhi fortsätter och tjata att Olive skalll berätta allt och Olive drar ytterligare en lögn om hur sexet var. Marianne (Amanda Bynes), skolans religiösa kommendant och tillika student, hör hela berättelsen och innan Olive vet ordet av det har alla elever fått reda på skvallret. Alla ”vet” att Olive har haft sex och helt plötsligt blir hon cool och inne samtidigt som hon är en slampa.

På engelskalektionen skall de läsa boken The Scarlet Letter (av Nathaniel Hawthorne)  och en av tjejerna retas med Olive med boken som referens. Olive häver ur sig en spydighet tillbaks och får kvarsittning där hon träffar Brandon (Dan Byrd), skolans bög. Olive och Brandon lär känna varandra och Brandon, ber Olive om hjälp. Han vill att hon skall ha sex med honom så att han kan framstå som straight. De kommer överens om att det inte ska ske på riktigt såklart, men ryktesspridningen tar sin egen gilla gång och nu skapas rykten om Olive som aldrig har hänt. Allt snurrar bortom kontroll och Olive är fast i ett liv som är en enda stor lögn.

Easy A är en intelligent komedi som är välspelad och med ett budskap i high shool-miljö. Ja det är sannerligen inte ofta man ser den kombinationen av ord för att beskriva en film av den här karaktären. Först måste vi applådera Emma Stone spelar Olive. Hon är oerhört duktig och har definitivt hamnat på ”hålla koll listan”. Det finns inte nog med beröm att ösa över henne så jag låter bli att försöka. I övriga roller ser vi Tomas hade Church som den perfekta läraren,  Patricia Clarkson tillsammans med Stanley Tucci som de jordnära och humoristiska föräldrarna, Malcolm McDowell som rektorn och Lisa Kudrow som kuratorn på skolan. Alla gör mycket bra roller som höjer filmen rejält. Speciellt Olives föräldrar är helt underbara och man bara önskar att man hade sådana själv eller att man blir den typen av förälder.

Regissören Will Gluck är väldigt nära att skapa ett mästerverk i genren och jämförelser med John Hughes filmer från åttiotalet är utan tvekan rättfärdigat.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 3.0/5 (6 votes cast)
Easy A, reviewed by Mats Lundberg on 2012-02-22T07:00:37+00:00 rating 4.0 out of 5
The following two tabs change content below.

Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest.

Latest posts by Mats Lundberg (see all)

Publicerad den 22 februari, 2012