Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Hello Sandybell
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Hello Sandybell

Hello Sandybell (vidare Sandybell) är en japansk anime som släpptes i Japan 1981 skapad av Toei Animation. Den slog aldrig igenom i USA men däremot i Skandinavien, bland annat Sverige där den dubbades, gavs ut på VHS och senare även på 10 separata DVD-skivor med den svenska dubbningen. 2012 lanserades serien återigen på DVD i Sverige med endast 6 skivor på dess originalspråk japanska och dessutom tillsammans med hela 7 st aldrig tidigare utgivna episoder! Och ingen är gladare än jag, för visst, att höra små flickor prata med mörka manliga röster kan vara ganska roligt, men de japanska proffsen lyfter denna underbara serie ytterligare.

SandyBell

Hello Sandybell handlar om tjejen med samma namn som bor med sin pappa i en liten idyllisk småstad i Skottland. Alla vet vem hon är tack vare att hennes pappa är en högt respekterad lärare i byn, samt att hon är de yngre barnens idol då hon är den enda som orkar underhålla dem om dagarna och ge dem någon uppmärksamhet. Tyvärr hamnar Sandybell ofta i blåsväder trots att hon aldrig menar någon illa, då hon råkar vara lite för impulsiv ibland.

Sandybell har nyligen hamnat i de yngre tonåren och hon kommer på andra tankar än att just ta hand om ungarna i byn, bland annat en längtan efter en mamma som hon aldrig haft. Hon får även upp ögonen för en adlig pojke vid namn Mark som nyss flyttat till staden och som hon snart blir vän med. Men när tragedierna börjar avlösa varandra i Sandybells tillvaro måste hon ta svåra beslut. Hon börjar leta i sitt förflutna och under seriens gång kanske hon får svar på en av de frågorna hon funderat allra mest över.

11 - SandyBell - DVD-Q - By-MAFIA [ A.G.T ].avi_000574680

För mig är Hello Sandybell en fantastisk serie. Miljön och de större karaktärerna i serien är väldigt välgjorda, dock är de övriga mindre karaktärerna lite slarvigt ritade och smälter in i bakgrunden, men detta är inget problem. Den är riktigt lång, hela 47 avsnitt men animationen håller serien ut, vilket är ovanligt för längden. Den största anledningen till att Hello Sandybell är en bra serie är naturligtvis på grund av huvudpersonen Sandybell, men även seriens normbrytande. Detta är nämligen en så kallad shojo-serie (shojo = riktad mot flickor mellan 12-18 år) och det finns betydligt fler shounen (killserier) som fått bli tecknade långfilmer eller långa serier. Sandybell är dock ingen typisk shojo-hjältinna. Hon är inte passiv som en Disney-prinsessa och väntar inte på att någon drömprins eller någon annan ska komma och rädda henne när hon har det svårt. Hon är tuff men empatisk, fäller tårar men ger inte upp. Hon är naiv men klok och impulsiv fast väldigt artig.

sandybell

Det jag dock stör mig på är att Sandybells beteende beskrivs som annorlunda. Hon är ju ingen typisk ”flicka” enligt de andra karaktärerna i serien, bara för att hon i princip ”rör på sig” och har roligt i stället för att ägna sig åt mer stillasittande, mindre farliga ”flick-lekar”. De blir till exempel imponerade över att Sandybell byggt ihop en flotte och att den var bra gjord ”för att ha blivit byggd av en tjej”. En annan stereotyp jag stör mig på är de tre killarna som retar Sandybell hela tiden. Ledaren i gänget har bestämt sig för att trakassera henne varje dag och hon är hård mot honom ena stunden men förlåter honom i nästa. Tydligen är ledaren i gänget kär i Sandybell och detta skulle alltså vara en acceptabel anledning till att få göra livet surt för henne. Lite ”boys will be boys” och ”låt honom retas han är ju bara kär i dig” som tyvärr många flickor får höra när de blir retade av pojkar i samma ålder.

sandybell

Seriens lugna tempo är bland det bästa med Hello Sandybell, men tyvärr även det som kan vara seriens fall. För mig som vuxen är det lätt att följa med i vad som händer. Varje intrig, varje känsla och dramatiken drar in mig och värmer mitt hjärta som få tecknade serier kan. Men när man är mycket liten, låt oss säga 7 år, så förstår man kanske inte handlingen då det är väldigt utdraget, och de intriger som uppstår går aldrig upp i ett sådant tempo för att det ska bli tillräckligt spännande och tilltalande för barn.

Så egentligen är ju inte serien till för yngre barn, men i Sverige är tecknade serier inte till för tonåringar, om man nu inte är en sådan som uppskattar anime. Och gillar man anime så finns det tyvärr allt för många andra mer populära shounen-titlar som man kan välja att titta på i stället. För vem vill se ett långdraget drama som handlar om en helt vanlig tjej som inte förvandlar sig till en superhjältinna med stora bröst eller tar del av robotstrider iklädd en latex-dräkt?

Men gör er själva en tjänst – se serien eller se till att ditt barn i yngre tonåren ser den. För oavsett om du själv inte gillar tecknat, anime eller just shojo-genren inom anime, behöver vi alla en karaktär i vårt liv som är som Sandybell. Du kommer att bli förvånad.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Hello Sandybell, reviewed by Anna Kramer on 2013-08-16T07:00:37+00:00 rating 4.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Anna Kramer

Anna Kramer

Kvinna född 87 och bor i Skellefteå, Norrland. Huvudintressen är tv-spel, anime, manga, film och andra nördigheter man kan komma på. Så förutom när jag allmänt nördar jobbar jag, träffar familj och vänner, uppskattar god mat och spontanitet.
Anna Kramer

Latest posts by Anna Kramer (see all)

Publicerad den 16 augusti, 2013

1 kommentar

Kommentera
 • linda säger...
  8 april, 2015 - 18:29

  hej!

  jag älskar sandybell.
  har alla 10 vhs banden, men vart kan man hitta de andra 7 outgivna episoderna?

  tack