Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Kära traktor – det bortglömda kulturarvet
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kära traktor – det bortglömda kulturarvet

Folk som brinner för en sak har alltid fascinerat mig. Jag kanske aldrig kommer att dela deras intresse eller ens förstå det. Det är intresset och engagemanget och kanske framför allt energin som fascinerar mig. Det var därför med intresse jag tog mig an dokumentären ”Kära traktor”.

Filmfenix00002

Traktorn har funnits i samhället så länge folk kan minnas nu för tiden. Traktorn konkurrerade ut hästen som arbetsredskap i jord- och skogsbruket under 1900-talet. En modern traktor idag har alla tänkbara finesser och utrustningar och kan kosta nästan astronomiska summor.

Jag bor på landet, men äger ingen traktor. Som lantis ser jag traktorer dagligen. En del gamla och framför allt en hel del nya. Jag skulle gärna ha en traktor själv. Helst en ny, men jag har bara råd med en gammal. Detta har gjort att jag inte köpt någon traktor alls utan köper de traktortjänster som behövs efter behov.

Filmfenix00001

I Kära traktor är det gamla traktorer som gäller. Ju äldre desto bättre är givetvis parollen, men det finns också ett givet värde i nostalgin att skaffa den traktor som ens morfar eller farfar hade och som man minns från sin barndom. Den som man kanske fick köra hem från höhämtningen eller hjälpa till med harvningen eller plöjningen med. Modellerna är många och jag känner till flera av märkena även fast jag inte kan mycket om traktorer. På modellnivå är jag dock ganska borta. Så stort är varken mitt kunnande eller intresse för gamla traktorer.

Kära traktor är en nördfilm. Det är en film som speglar ett brinnande intresse för något som de själva kallar ett kulturarv. Jag misstänker att kulturskribenten på den lokala morgontidningen förmodligen anser att traktorer har mycket lite att göra med någon annan kultur än agrikultur. Själv tycker jag att industrihistoria och teknikhistoria är kultur. Och det är teknik och motorer som står i centrum för traktorfantasterna. Att skaffa en gammal traktor utan ett intresse för att skruva och meka är förmodligen ganska dödfött om man inte vill göda den lokala veterantraktorverkstan. Traktorerna verkar mest locka killar, eller rättare sagt mestadels män, men några yngre killar och även några tjejer är med i filmen.

Filmfenix00003

Att få igång den gamla traktorn är en del av sporten, men för att briljera lite finns det även möjligheten att göra kraftprov i form av tractor pulling. Det går till som så att traktorerna får dra en vagn som gradvis blir tyngre att dra tills traktorn inte orkar längre. Annars finns det lite mer bonniga att ta till, dvs en tur ut i skogen med lite terrängkörning för att se vem som tar sig fram eller fastnar.

Detta är en produktion som är gjord utan specialeffekter, men den visar människor med ett brinnande intresse och blir därigenom intressant. Kanske inte den film man startar på fredagkvällen med popcorn och läsk, men ändå väl värd att se. Ett stort plus till den vackra musiken. Och oavsett vad den lokale kulturredaktören tycker så är detta kultur!

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Kära traktor - det bortglömda kulturarvet, reviewed by Joakim Helmbrant on 2013-11-04T07:00:20+00:00 rating 3.5 out of 5
The following two tabs change content below.
Joakim Helmbrant

Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).
Joakim Helmbrant

Latest posts by Joakim Helmbrant (see all)

Publicerad den 4 november, 2013

2 kommentarer

Kommentera
 • cecilia säger...
  15 december, 2016 - 14:32

  Hej!
  Skulle vilja köpa filmen kära traktor till min son i julklapp är det möjligt?

  • Joakim Helmbrant
   Joakim Helmbrant säger...
   15 december, 2016 - 21:39

   Hej Cecilia,

   Jag har bett en representant för filmbolaget kontakta dig.

   Med vänlig hälsning, Joakim