Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Mission to Mars
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Mission to Mars

missiontomars03Brian De Palmas Mission to Mars från 2001 ger vid första anblick intrycket att vara en äventyrsfilm i rymden. Skådspelarlistan är fylld med kända namn. Att resa till Mars är riktigt spännande bara det, lägg därtill teknologiska pussel, utomjordningar och människans uppkomst och det borde väl räcka för att räkna hem en succé?

När den första bemannade resan till Mars råkar ut för ett katastrofalt och mystiskt missöde skickas ett räddningsuppdrag för att undersöka vad som skett. Finns det några överlevande? Resan dit tar nästan ett halvår för de fyra astronauterna. Väl de landat på Mars, efter egna missöden, hittar de en överlevande som har gjort en fantastisk upptäckt. Vi är inte ensamma i universum.missiontomars04

Jag såg Mission to Mars på bio när det begav sig och jag minns att jag var besviken och trots att jag är sci-fi-älskare har filmen aldrig hittat sin väg från ICAs fyndlådor till min filmhylla. Nu när jag bläddrade förbi den på Netflix funderade jag hur dålig den egentligen var och varför jag ratat den. Jag mindes inte så mycket av filmen. Hur dålig kan den vara egentligen?

Till att börja med är Mission to Mars påkostad och, för sin tid, tekniskt välgjord. Det finns vackra sekvenser och det syns att en hel del energi har lagts på att göra rymdscenerna trovärdiga. Effekterna står sig inte riktigt idag, men det kan jag ha överseende med. Det som är slående redan från de första minuterna är att filmen är seg, hopplöst seg. Visst, 2001 var väl inte rafflande heller, men Mission to Mars är fruktansvärt långsam.missiontomars02

För det andra är filmen övergödd med religiös predikan. De trycks på att alla är disputerade vetenskapsmän i början av filmen men när den vanligaste dialogen i filmen är ”Jesus”, ”O Gud” eller ”Herregud” är det helt fel. Att en av astronauterna skulle vara religiös kan jag väl köpa, men när alla karaktärerna maler på om låtsaskompisar sjunker trovärdigheten som en sten, även om astronauterna kommer från USA. I USA är endast 7% av vetenskapsmän på toppnivå religiösa och då används begreppet brett för att även inkludera någon form av spiritualitet. Mission to Mars kan summeras med pratig predikan. Även om förklaringen till varifrån vi människor härstammar kryddas med lite utomjordingar är det svårt att blunda för de tydligt kreationistiska kristna dragen som målas upp.

Mission to Mars är dessutom rejält snyftig och melodramatisk. Det är känslor som styr till höger och vänster. Knappast det rätta virket som behövs för en halvårsresa till Mars. Musiken smäktar på med sentimentalitet och det är omöjligt inte känna att klyschorna bara staplas på varandra. Det plockas och lånas ogenerat från både krigsfilmer och sci-fiklassiker. Pekoralen är däremot total när fokus på att resa USAs flagga ur Marsdammet prioriteras framför räddningsoperationen.
missiontomars01
Vad gör Brian De Palma då? Ja det undrar nog de flesta och det är inte underligt att han nominerades till ett Golden Raspberry Award i kategoring sämsta regissör. Han blev dock besegrad av Roger Christian för Battlefield Earth, vilket på något sätt summerar i vilken kategori Mission to Mars befinner sig. Skådespelarinsatserna är inget direkt att hurra för heller som i och för sig kanske kan skyllas på en fruktansvärt dåligt skriven dialog.

Ifall vi skulle dissikera Mission to Mars från vetenskaplig synvinkel finns det en hel del fel och tveksamheter att använda skalpellen på. Det känns emellertid inte rätt att sparka på en redan liggande Brian De Palma, som inte gjort något minnesvärt sedan Carlito’s Way och Mission: Impossible i mitten på nittiotalet. Se hellre de filmerna och låtsas att de är sci-fi och det kommer garanterat vara mycket bättre.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Mission to Mars, reviewed by Mats Lundberg on 2014-10-09T07:00:54+00:00 rating 1.5 out of 5
The following two tabs change content below.

Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest.

Latest posts by Mats Lundberg (see all)

Publicerad den 9 oktober, 2014