Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram


The Muppet Movie

The Muppet Movie är en prequel till TV-serien The Muppet Show (Mupparna i Sverige) som producerades mellan 1976 och 1981. Den berättar om hur Kermit och de andra lärde känna varandra innan de hamnade på teatern man får se i TV-serien. Den svenska titeln Mupparna går på bio, som inte verkar användas längre, var en ganska passande titel då filmen inleds med att Mupparna har en privat visning av sin första långfilm och det är denna film vi får se.

För mig är Mupparna först och främst varietéartister på en teater. Det här med att de skulle bli, eller har blivit, filmstjärnor har aldrig imponerat på mig. Jag hade ingen vetskap om filmerna som barn och såg bara Mupparna på Manhattan först när jag tyckte jag vuxit ifrån Mupparna. I filmerna om eller med Mupparna befinner de sig alltid utanför sin egen sfär på teatern och blir då besökare i människornas värld snarare än att människorna kommer och besöker dem. Jag vill helst ha Mupparna i deras egen värld där de har kontrollen och bestämmer sina egna villkor. De har tillräckligt många problem inom gruppen och sina egna självkänslor utan att de behöver yttre påverkan.

Jag hade två LP-skivor med musik och sketcher från de två första säsongerna av The Muppet Show när jag var barn och förstod givetvis inte ett ord av vad de sa, men deras röster räckte för att jag skulle gå igång. Förutom svängiga klassiker som Mr. Bassman, I’m Five, Simon Smith And His Amazing Dancing Bear, Hugga Wugga, Mahna Mahna och Sea Chantey fanns det en annan sida av Mupparna som jag tycker det talas alldeles för lite om: den vemodiga. Bland alla lustigheter och galenskaper fanns det sånger som fick mig att sätta mig ner en stund i stället för att hoppa runt på vardagsrumsmattan: Halfway Down the Stairs, Cottleston Pie och Being Green fanns på första skivan och den andra skivan var genomsyrad av melankoli som trollband mig även innan jag förstod texterna (de trollbinder mig fortfarande). Deras tolkningar av Time in a Bottle, There’s a New Sound, New York State of Mind och den underbara Wishing Song där Gonzo sjunger om att vilja vara någon annan är små mästerverk som jag drygt 30 år senare fortfarande älskar att lyssna på. Skivan avslutas med att Fozzie blir inlåst på teatern och i stället för att visa att skivan är slut hamnar nålen i en loop där Fozzie ber om hjälp tills man själv lyfter nålen och avslutar lyssnandet. Stackars Fozzie!

I The Muppet Movie är det det Mupparnas positiva budskap som står i fokus. Inte ens som en vuxen, bitter och pessimistisk cyniker kan jag värja mig för kärleken och budskapet att man ska följa sina drömmar och ha integritet. I filmen frestas Kermit att göra reklam för en restaurang som serverar grodlår av den elaka Doc Hopper (Charles Durning). Men jag vet inte hur frestad han egentligen blir. Det hade blivit mer dramatiskt om han övervägt det i en mörk stund i stället för att bli jagad av Hopper och hans hejdukar genom hela filmen. Kermit har lämnat det trygga träsket för att bege sig till Hollywood och bli en stjärna och på vägen lär han känna Fozzie, Gonzo, Miss Piggy, rockbandet Dr. Teeth and The Electric Mayhem och Scooter. Det blir aldrig riktigt dramatiskt och roligt. I stället infinner sig en allmänt mysig känsla i kroppen under resans gång och jag är nöjd med att få spendera lite tid med Mupparna. Men jag hade hellre gjort det med ett avsnitt av The Muppet Show.

Det hade inte varit en film om Mupparna om den inte haft cameos från diverse kändisar. Några av de som dyker upp i The Muppet Movie är Mel Brooks, Richard Pryor, Steve Martin och Orson Welles. Men det är Kermit som filmen fokuserar på. Vi får reda på att han är ganska obekväm med sin ledarroll och vill egentligen bara sjunga och dansa själv, men tvingas ta ansvar eftersom alla vänder sig till honom när problem uppstår.

Det är i The Muppet Movie som klassikern The Rainbow Connection återfinns. Den inleder filmen och regnbågen följer med Mupparna ända till slutet och ger oss en underbar slutbild.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The Muppet Movie, reviewed by Mattias Berg on 2012-02-24T07:00:23+00:00 rating 3.5 out of 5
The following two tabs change content below.
Mattias Berg
Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.
Mattias Berg

Latest posts by Mattias Berg (see all)

Publicerad den 24 februari, 2012

1 kommentar

Kommentera