Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Northern Soul
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Northern Soul

bild4

Sex, drugs & rock and roll brukar man ju säga om man diggar rockmusik. För grabbarna i Northern Soul är mottot Drugs, dance and soul.

John (Elliot James Langridge) är en relativt utomstående gosse som mest hänger hemma. En dag föreslår hans mor att han ska gå på bygdens fritidsgård, vilket förändrar hans liv. Där blir det bråk och han hjälper en kille vid namn Matt (Josh Whitehouse) och de blir snabbt bästa vänner. Matt får in John i Soul musikens magiska värld och de planerar att resa till Amerika för att samla på sig plattor som aldrig spelats i England. Drömmen om en egen Soul-klubb finns även där.

bild2

Northern Soul är en musik- och danskultur rest ur den brittiska modskulturen och var mycket populär under sent 60-tal. Något rekvisitörer och kostymörer har lyckats fånga riktigt bra under inspelningen av denna film. Om man ser vad som var vanligt under den eran, linnen, bowlingväskor med tygmärken och högmidjade oxfordbyxor, så har de med allt.

Skådespelet är lysande från samtliga inblandade. Engagemanget lyser verkligen igenom. Regissören och manusförfattaren Elaine Constantine debuterar med båda delarna och gör det riktigt bra. En bra story, med ett jämnt tempo, inga udda scener som inte passar. Hon visste verkligen vad hon ville ha ut av filmen när hon gjorde den, vilket märks i bakom kulisserna-materialet på skivan.

bild3

Vad har jag upplevt så håller britterna en hög klass, framför allt vad det gäller historieberättande och få det framfört i rörlig bild. Skådespelarna känns väldigt ofta mycket realistiska och inlevelserika jämfört med många Hollywood-rullar, och främst svenska filmer, där det oftast känns krystat och dialogerna halvtaskigt inlästa. Inlevelse saknas oftast. Nu menar jag inte att dra alla filmer över samma kam, men majoriteten av de brittiska filmer jag sett känns väldigt lyckade. Jag kanske bara har haft tur?

Soul är inte riktigt min kopp te, men jag rycks ändå med i svängarna och förstår hur kulturen fungerade tack vare fantastiskt skådespel, bra manus och hur de har lyckats så bra med rekvisita och kläder. Det känns verkligen som att filmen är från slutet på 60-talet.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Northern Soul, reviewed by Fredrik Nyström on 2015-05-25T07:18:03+00:00 rating 4.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Fredrik Nyström
Hälsingepojk som blev skåning. Ser gärna en skitrolig komedi eller en sprängfylld actionrulle. Försöker lära mina två barn att uppskatta Disney och Pixar, utan framgång. "I don't need you to tell me how fucking good my coffee is, okay? I'm the one who buys it. I know how good it is."
Fredrik Nyström

Latest posts by Fredrik Nyström (see all)

Publicerad den 25 maj, 2015