Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Project X – Hemmafesten
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)

Project X – Hemmafesten

Ni vet en sådan där fest där det börjar dyka upp allt fler bjudna såväl som objudna gäster och innan någon vet ordet av har det spårat ur rejält? Det är precis vad som händer halvtöntige Thomas när hans kompisar bestämmer sig för att fira hans födelsedag, samtidigt som hans föräldrar är bortresta över helgen.

Den påhittiga idén för att ge liv åt det inte allt för fräscha konceptet är att göra det till en slags mockumentary. Allt som visas kommer från olika kameror som används av karaktärerna, där man krystat till allt lite extra genom att låta en kamera följa Thomas genom hela dagen för att göra en slags födelsedagsvideo. När festen sedan brakar loss hade man under inspelningarna helt sonika samlat några hundra ungdomar, uppmanat dem att leka hämningslös fest och sedan filma allt med diverse mobilkameror.

Att jag inte på något vis tillhör målgruppen visste jag redan innan filmen åkte i spelaren och mina låga förväntningar kommer aldrig på skam heller. Det handlar uteslutande och tre tråkiga killkompisar som hetsar upp varandra kring hur mycket de ska få ligga på festen, sedan blir det en vildsint fest och sedan tar det slut. Någonstans mitt i allt detta har en överambitiös manusförfattare, som förmodligen inte fick följa med de övriga på efterfest, forcerat in en liten kärlekshistoria. För mig krävs det att en sådan lövtunn premiss vägs upp av något. Antingen lite kreativ finess, en förmåga att överraska eller kanske en oväntat mörk underton, men det får vi ingenting av. Jag tycker det faktum att man vräker på med låt efter låt efter låt för att försöka skaka liv i varenda scen skvallrar ganska mycket om hur oinspirerad Project X egentligen är.

Det finns några små lustigheter som lockar till skratt och en liten klapp på axeln ska filmen ändå ha för hur skoningslöst den skildrar festandet som faktiskt ser ut att ha varit riktigt roligt att spela in. Jag kan inte heller säga att någon av skådespelarna gör bort sig med tanke vilken typ av film det är, men jag ser knappast hellre några nya stjärnor i vardande. Somliga tycker säkert det här är helfestligt, men föga oväntat var jag inte en av dem.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
Project X - Hemmafesten, reviewed by Erik Nyström on 2012-11-10T07:00:42+00:00 rating 1.5 out of 5
The following two tabs change content below.
Erik Nyström

Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.
Publicerad den 10 november, 2012