Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Sherlock – Säsong 1 & 2
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.7/5 (7 votes cast)

Sherlock – Säsong 1 & 2

Sherlock Holmes gjorde världsentré i samband med romanen En studie i rött 1887. I denna nya filmatisering från BBC ser vi en vass och svårmodig Sherlock Holmes som tillsammans med sin kollega John Watson löser samtidens missdåd och mysterier. Under tre spännande, skrämmande, actionfyllda och mycket underhållande avsnitt per säsong navigerar de två utredarna oss genom en labyrint av kryptiska ledtrådar och galna mördare för att slutligen komma fram till sanningen.

Ända sedan jag såg Jeremy Brett som Sherlock Holmes i The Adventures of Sherlock Holmes har hans tolkning varit referensen. Det finns ingen som har gjort detektiven mer rättvisa. Brett tyckte Sherlock var den svåraste roll han någonsin spelat – svårare än Hamlet och Macbeth. Hans manodepressiva sjukdom bidrog till att porträttet av Sherlock blev än mer nyanserat och verkligt och rollen bidrog till hans försämrade hälsa vilket syns med all tydlighet när serien gick mot sitt slut. Året senare, 1995, gick Jeremy Brett bort och det var första gången jag grät när en skådespelare lämnat oss.Snabbspolning fram till 2009 och piloten av Sherlock visas för BBC som genast beställer tre 90 minuters-avsnitt. TV-serien är en modern version av den klassiska detektiven Sherlock Holmes och utspelar sig i vår tid. I huvudrollerna ser vi Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes och Martin Freeman som John Watson. Den moderna Sherlock använder sig av SMS, internet och GPS för att lösa brotten. Det ligger faktiskt helt i linje med Conan Doyles Sherlock som alltid använde alla tillgängliga metoder och möjligheter för att lösa ett brott.

Säsong ett ger bakgrundsinformation för karaktärerna och allt tar sin start när Dr John Watson letar någon att dela lägenhet med, vilket han får och en hel del till. Watson är före detta militär med en krigsskada från kriget i Afghanistan (vilket skall jämföras med originalets erfarenheter från anglo-afghanska kriget). Sherlock är delvis moderniserad men fortfarande kall, briljant och med drag av Aspergers. I början kommer de såklart inte överens, men sakta men säkert byggs en ömsesidig respekt upp och en form av vänskap etableras.

I första säsongens tre avsnitt, A Study in Pink, The Blind Banker och The Great Game, lär vi känna vårt radarpar samtidigt som de tar sig an brotten. Mittenavsnittet är det svagare och det görs än tydligare när de omgivande avsnitten är väldigt starka. Genomgående försöker Watson leva ett normalt liv, men lär sig fort att inget är normalt när Sherlock är i närheten. Avslutningen på säsong 1 är en fantastisk cliffhanger där Moriarty, Sherlocks motsvarighet i den kriminella världen, leker med våra hjältar i ett dödligt spel.I säsong två får vi upplösningen av cliffhangern och denna säsong tar sig an tre klassiska Sherlock Holmes berättelser. A Scandal in Bohemia, The Hound of Baskervilles och The Final Problem. Det första avsnittet som heter A Scandal in Belgravia (uppdatering av namnet till nutida relationer) möter Holmes en av sina bästa motståndare (Moriarty exkluderad) i form av Irene Adler. Hon är en hänsynslös, intelligent och högklassig dominatrix som i hemlighet spelat in sina möten med sina klienter och har kommit över delikat material som leder hela vägen upp till regeringsnivå. Sherlock försöker ta sig an denna kvinna, men finner att han inte kan läsa av henne. Hon är en gåta som förbryllar honom och det gör honom förtrollad av henne. Watson är rejält oroad och avundsjuk över greppet som denna femme fatale har på Holmes.I det andra avsnittet får vi den av berättelserna som är mest sann mot originalet. Uppdateringarna av Baskervilles hund är genomtänkta och är förlagda i anslutning till en militär forskningsanläggning. Varken Watson eller Holmes tror på monster, men ju mer de undersöker desto farligare blir det. Det börjar gå upp för dem att de förmodligen har att göra med något mer än ett experiment som gått fel.

Avslutningen av säsong 2 baseras på The Final Problem och heter The Reichenbach Fall vilket är en tydlig vink till vattenfallet i boken där Holmes och Moriarty har sin sista strid där Conan Doyle i boken hade för avsikt att ta kål på de båda. I avsnittet kommer Moriarty tillbaka på ett elegant sätt i en mästerligt katt och råtta lek där inte bara Holmes utan alla människor han bryr sig om utsätts för påtaglig fara.

BBCs Sherlock är en serie i absolut toppklass i sin genre. Varje avsnitt är av filmkvalitet och presenteras i högt tempo med ett rappt intelligent manus samtidigt som den har hittat sin egen stil och ådra. Skaparna Steven Moffat och Mark Gatiss har uppdaterat Sherlock Holmes med respekt. Äventyren är av hög klass och med skön humor där det behövs. Även om jag fortfarande håller Jeremy Brett högst när det gäller originaltolkningen av Holmes så är Cumberbatch dess moderna motsvarighet.Det som möjligtvis kan nämnas som negativt för säsong 1 och 2 är mittenavsnitten som inte håller lika hög klass som det övriga. Speciellt i säsong 2 sticker mittenavsnittet ut då de andra två är så fantastiska i jämförelse. För alla som följt avsnitten på SVT kan jag trösta er med att en tredje säsong är planerad. Slutligen kan jag säga att utgåvorna av säsong 1 och 2 från SF är av högsta kvalitet med avseende på bild och ljud rekommenderas å det varmaste.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.7/5 (7 votes cast)
Sherlock - Säsong 1 & 2, reviewed by Mats Lundberg on 2012-04-26T07:00:30+00:00 rating 4.5 out of 5
The following two tabs change content below.

Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest.

Latest posts by Mats Lundberg (see all)

Publicerad den 26 april, 2012