Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

The Purge: Anarchy
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 3.0/5 (5 votes cast)

The Purge: Anarchy

THEPURGE
2013 kom James DeMonacos The Purge, en film om som utspelar sig under en dag på året då alla brott är tillåtna. Ett framtida USA där brottsligheten har sjunkit markant eftersom befolkningen får en dag om året då allting är tillåtet. Filmen blev kassasuccé och därför skall du nu få läsa en recension av uppföljaren, The Purge: Anarchy.

Som åskådare till första filmen fick vi beskrivet för oss att ”The Purge” pågick under tolv timmar i hela USA en gång om året. På svenska betyder ordet purge upprensning eller utrensning, en benämning som stämmer väl överens med vad som händer när alla våldsmakare får agera fritt under tolv timmar. Handlingen i första filmen var dock mer eller mindre begränsad till en familjs hus och det kaoset som ”The Purge” förde med sig förmedlades främst via tv-apparater. Alla brott är tillåtna med vapen under klass 3 och inga brott mot staten får begås. Med en tredubblad budget får vi se det vi missade i förra filmen när en grupp människor under olika omständigheter stöter ihop med varandra på Los Angeles gator och tvingas överleva natten tillsammans.

The Purge utspelade sig under 2022, andra filmen utspelar sig ett år senare och när filmen har sin början får vi se hur filmens olika karaktärer förbereder sig för nattens upprensning. Eva (Carmen Ejogo) är en lågavlönad servitris som är en ensamstående mamma som samtidigt måste ta hand om sin sjuke far. Shane (Zach Gilford) och Liz (Kiele Sanchez) är ett par som är på väg till sin släkt för att umgås och söka skydd för natten. Polisen Leo Barnes (Frank Grillo) är däremot på väg ut för att delta i nattens upprensning och han är beväpnad till tänderna. Det finns en karaktär som återkommer från första filmen men det är aningen osannolikt att du kommer ihåg vem det är. Samtidigt har en motståndsrörelse till USAs nya diktatur börjat gruppera sig och de är starkt kritiska till den årliga upprensningen. Medan regeringen påstår att den sänker brottsligheten så menar motståndsgruppen att den främst drabbar de fattiga och redan utsatta. Under olika omständigheter slutar det med att alla karaktärer är utomhus när det är dags för upprensning och våldsamheterna börjar…thepurgetvå
Till skillnad från förra filmen så vågar denna ta ut svängarna lite mer. Istället för att bara visa en välbärgad familj i ett bepansrat hem så får vi se hur det går för människorna som inte har råd med samma skydd. Vi får också se upprensningen ifrån en deltagares perspektiv och får utforska de orsaker som lett till att polisen Leo Barnes vill delta. Historien har utvecklat sig till en klasskamp och som åskådare blir jag mer investerad i karaktärernas öden än vad jag var i första filmen även om idén har en del logiska svarta hål. Om alla brott är tillåtna vad händer med alla affärsverksamheter? Vad händer om alla pengar försvinner i en bank? Frank Grillo gör bästa skådespelarinsatsen i filmen och med det sagt så vill jag inte påstå att nivån är särskilt hög. En del av filmens dialog känns oerhört krystad och skådespelarna gör inte sina livs bästa insatser.
thepurgetre
DeMonaco har använt sin nya stora plånbok väl även om filmen är långt ifrån ett mästerverk. Han vågar ta sin intressanta idé till en ny nivå samt göra något som många uppföljare misslyckats med, förändra formulan. I denna film får du se en större grupp av människor och de levererar en stor dos med action. Om du är ett fan av första filmen så är det givet att du skall se The Purge: Anarchy. Filmen är bättre än första upplagan trots en avsaknad av Ethan Hawke och den har redan dragit in mer pengar. Filmen beskrivs som en skräck- och actionfilm men jag tycker främst att det lutar åt de senare. The Purge: Anarchy är nog inte med på någon filmkritikers topp 10-lista 2014 men filmen är banne mig underhållande och det kommer så klart en uppföljare till.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 3.0/5 (5 votes cast)
The Purge: Anarchy, reviewed by Fredrik Malmquist on 2015-02-06T06:45:29+00:00 rating 3.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Fredrik Malmquist

Fredrik Malmquist

En glad prick från Ystad som numera bor och studerar i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.
Publicerad den 6 februari, 2015