Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram


This Is England ’86

Hur mycket kan hända på tre år? När vi lämnade det brittiska skinheadgänget från långfilmen med samma namn var det 1983 och i denna TV-serie från 2010 har kamratsagan This Is England hunnit fram till 1986, året då Argentina med Maradona i spetsen såg till att England inte gick vidare till semifinal i Fotbolls-VM. Det där med fotbollen var jag tvungen att googla eftersom jag knappt vet skillnaden på pingis och fotboll. Men det händer viktiga saker i This Is England ’86 när de tittar på de två matcherna som England fick spela så det kändes lite viktigt att kolla upp vad det egentligen handlade om. Jag trodde det var finalen England förlorade i eftersom alla såg så arga ut. Det verkar till och med som att regissören Shane Meadows fortfarande är sur över förlusten eftersom det dyker upp något fotografi vars syfte troligen ska vara att bevisa att England vunnit om det inte varit för den där jävla domaren. Get over it, liksom!

thisis8603

Jag avslutade min recension av This Is England med att berätta att det är vemodet i filmen som jag tycker om. Med långfilmens bitterljuva sista scen i färskt minne är det som att introduceras för en ny värld när TV-seriens första avsnitt börjar. Vad har hänt? Det är ju så skojfriskt och trevligt alltsammans. Om jag hade följt serien på TV finns det inte en chans att jag hade sett fortsättningen kommande vecka. This Is England ’86 är inte en fortsättning på Shauns historia lika mycket som det är en möjlighet att lära känna Woody (Joseph Gilgun) och Lol (Vicky McClure) lite bättre. De befinner sig på gränsen till den tid i livet då man börjar räkna vuxenpoäng och trivs inte nödvändigtvis med det. Att se likheter med sina föräldrar är det sista de vill. Woody blir väldigt tacksam när det planerade bröllopet får ställas inte eftersom Meggy får en hjärtinfarkt. Kanske Meggys hjärtproblem återkommer i This Is England ’88, men här fortsätter allting som vanligt efter en kort sjukhusvistelse. Det kanske fanns en uppgörelse med skådespelarna om att alla, de flesta i alla fall, skulle få vara med om någonting större i serien. Ibland blir det väldigt forcerat som när Gadget inleder ett förhållande med en äldre kvinna. Det leder till några skratt och inte mer.

thisis8602

Men det var inte för skratten jag köpte This Is England ’86 på rea för kanske två år sedan utan för att se hur det gick för Shaun. Han är med i varje avsnitt men det är först i de två sista avsnitten (serien har endast fyra avsnitt) Thomas Turgoose karaktär får en riktig uppföljning på det som hände i långfilmen. Det fanns en del lösa trådar som nu knyts ihop på ett väldigt vackert sätt när en gammal bekant dyker upp. Dock är 1986 främst året då Lol måste konfrontera ett gammalt familjespöke som tar historien till en väldigt mörk plats.

thisis8606

”Det blir mörkare”, skrev Rikard till mig när jag beklagade mig över hur lättsamt första avsnittet varit. Det är inte en överdrift att påstå att han hade rätt. Redan när det tredje avsnittet började, det första Meadows själv regisserade, kände man att tonen är annorlunda. Festandet är slut och äntligen får allvaret ta över. Det blir även intressant visuellt när ambitionsnivån för fotot höjs och blir mer vilsamt för ögonen. Jag kommer inte ihåg en enda bild från avsnitten som regisserades av Tom Harper medan Meadows två avsnitt är sprängfyllda med vackra bilder. De är dock fyllda med en hel del fulhet. Det blir utdragna våldsamheter som inte alls är roliga att titta på.

thisis8604

Jag är glad att jag lät denna dubbeldisc ligga osedd här hemma en längre tid och därför har förmånen att kunna lägga This Is England ’88 i spelaren omgående. Så snart det tog slut ville jag fortsätta titta. Jag vill veta hur det går för Lol och Woody. Vem vet sanningen om det som hände? Och visst är det väl ofrånkomligt att Woody någon gång får reda på att hans bästa kompis Milky legat med Lol? Men Shaun känner jag mig mer nöjd med även om det hade slutat här. Det känns som att det kommer att gå bra för honom trots allt.

thisis8605

Men så har vi det här med fotbollen. Ett genomgående tema i serien var att ställa saker tillrätta, förlåtelse och att kompensera gamla misstag. Att i samma serie då gräma sig för en gammal fotbollsmatch känns lite fånigt. This Is England ’86 visar med all önskvärd tydlighet att det finns viktigare saker att bry sig om. Ett domslut i fotboll kan inte, och bör inte, rättas till. Inte ens om Maradona var dopad (jag vill minnas att jag hört någonting om det). Gå vidare. Släpp det.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
This Is England '86, reviewed by Mattias Berg on 2013-04-16T07:00:37+00:00 rating 3.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Mattias Berg
Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.
Mattias Berg

Latest posts by Mattias Berg (see all)

Publicerad den 16 april, 2013