Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram


This Is England ’88

Jag kanske har för höga tankar om människor. Men när jag recenserar en uppföljare tar jag för givet att läsaren, om hen är intresserad av filmen eller TV-serien, har sett föregående säsong eller film innan de läser recensionen. Det kan vara ganska svårt att skriva om innehållet i en TV-serie utan att referera till sådant som hänt tidigare. Men det slog mig när jag skulle börja skriva det här att det kanske inte är så tydligt att This Is England ’88 är andra säsongen av en TV-serie, eller en serie av miniserier om man ska vara noga. Om du inte hört talas This Is England tidigare kan du börja med att läsa min recension av långfilmen, se om det kan vara någonting för dig, och sedan fortsätta med TV-produktionerna när du sett filmen. Själv är jag övertygad om att This Is England har någonting för alla, oavsett ålder och smak faktiskt. I den här recensionen kommer jag att så försiktigt jag kan spoila skiten ur This Is England ’86. Du är härmed varnad.

thisis8805

Det är 18 månader sedan Lol (Vicky McClure) slog ihjäl sin pappa och Combo (Stephen Graham) tog på sig skulden för det. Sedan dess har hennes relation med Woody (Joseph Gilgun) tagit slut under vad man kan förmoda var dramatiska omständigheter med tanke på att hon varit otrogen med hans bästa vän Milky. Att dölja sveket var inte längre möjligt när Lol födde ett barn som inte var brittiskt vitt som hon och Woody. Woody har flyttat hem till sina föräldrar tillsammans med sin nya flickvän som kommer från en annan klass än han. Lol själv går igenom en depression och försöker att på egen hand ta hand om dottern Lisa.

thisis8801

Shane Meadows rivstartar precis som föregående säsong med ett ganska lättsamt och roligt avsnitt för att fängsla oss tittare. Till skillnad från i ’86 finns det hela tiden ett mörker närvarande, inte bara hos Lol utan även, kanske till och med främst (eftersom han försöker dölja det), hos Woody. Då man redan lärt känna honom vet man hur mycket han måste vantrivas med sitt nya liv och det är tragikomiskt när han skojar, skrattar och ler. Han har ingen kontakt med sitt gamla gäng längre och hans nya umgänge, som består av den fina flickvännen, föräldrarna och chefen, hänger inte alls med i den hårdare och mer vulgära jargongen han inte kan lämna bakom sig.

thisis8802

Om man tyckt det funnits något spattigt och överspelat i Joseph Gilguns rolltolkning tidigare kan man nog reagera ganska negativt på honom här. Han balanserar liksom sin karaktär hela tiden på gränsen till att bli någon man skrattar åt och samma beteende som precis varit en del av en humoristisk sekvens kan återkomma i en dramatisk scen. Jag tycker gestaltandet fungerar väldigt bra och blev riktigt gripen av Woodys historia.

thisis8803

Till skillnad från sin före detta pojkvän erbjuder inte Lol oss några skratt. Hon har nått botten och börjar inse att hon måste söka hjälp och prata med någon. Hennes pappa är med henne överallt och det dåliga samvetet över att Combo sitter inne plågar henne. I en av seriens starkaste scener besöker hon Combo i fängelset och Stephen Graham får även den här gången visa upp att han är en mästare på att gråta subtilt.

thisis8804

Den unge Shaun (Thomas Turgoose) som This Is England-sagan började med i långfilmen tillför inte så mycket den här gången, varken i skådespelarinsats eller karaktär. Hans barndomskärlek Smell (Rosamund Hanson från Life’s Too Short) blir jag däremot alltmer förtjust i. Hon må vara korkad, men som hon visade i ’86 när hon hjälpte Shaun har hon stenkoll på sånt som rör känslolivet. Hennes totalt likgiltiga ansiktsuttryck förvandlas under de tre avsnitten från någonting man skrattar åt till ett ansikte som man känner djup empati för. Men jag saknar scener där hon umgås med tjejerna i gänget. Nu blir hon bara en biroll i Shauns liv. Kanske allt hon vill är att leva ett vanligt liv med sin pojkvän och hans familj som erbjuder en stabilitet hon saknat. Jag hade gärna sett att den kommande This Is England ’90 fokuserar mer på henne och hennes bakgrund.

thisis8806

Jag tyckte att This Is England ’86 var lite tveksam inledningsvis. I denna serie, som utspelar under julen 1988, spinner det på från första stund och det där avsnittet jag skulle se innan jag duschade och lade mig för att sova blev en maratonsittning som resulterade i att en smått äcklig hobbyrecensent kom försent till jobb nästa dag. Se till att du har drygt två timmar att avvara innan du börjar titta för du lär inte vilja stänga av This Is England ’88 när du väl startat första avsnittet. Jag tycker faktiskt den överträffar långfilmen.

thisis8807

Vad hände förresten med Meggy? Jag kan inte påstå att jag saknade honom, men med tanke på att det drogs igång en historia om honom och en pojke som troligen är hans i ’86 finner jag det lite konstigt att han varken nämndes eller syntes den här gången.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
This Is England '88, reviewed by Mattias Berg on 2013-04-17T07:00:49+00:00 rating 4.0 out of 5
The following two tabs change content below.
Mattias Berg
Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.
Mattias Berg

Latest posts by Mattias Berg (see all)

Publicerad den 17 april, 2013