Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Wrong Turn 5: Bloodlines
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wrong Turn 5: Bloodlines

Enda anledningen jag kan komma på till att denna film fått undertiteln Bloodlines är att Doug ”Pinhead” Bradley medverkar, då den fjärde delen i Hellraiser-serien även hette Bloodline. Lagom beräknande, men en orsak så god som någon att slänga på ett generiskt bihang till ursprungstiteln.

wrong turn 5 4Varje Halloween anordnar en liten bortglömd stad ute på landsbygden ”Mountain Man Festival” dit ungdomar söker sig för att klä ut sig och festa. I skogarna runt om staden huserar en grupp inavlade rednecks som i generationer bland annat livnärt sig på människokött. En grupp sorglösa ungdomar på väg till festivalen råkar givetvis korsa deras väg och blodbadet kan börja.

Jag vet att jag sett första Wrong Turn och även den av uppföljarna som Henry Rollins är med i, vilken den nu är. Att filmerna nu hunnit bli fem till antalet hade jag ingen aning om. Som det verkar är det inte direkt någon röd tråd som löper mellan dem utan man använder helt enkelt titeln för att lättare kunna marknadsföra ännu en vildmarksskräckfilm om kannibaler från skogen med grund genpool. Filmerna gör en kort vända på diverse skräckfilmsfestivaler för att snabbt som ögat dyka upp på DVD och Blu-ray för hemmabruk. Budgeten är låg, men avkastningen förmodligen fullt tillräcklig för att motivera ytterligare filmer i serien.

Wrong Turn 5 stretchRegissören Declan O’Brien hade även den äran att regissera den omedelbara föregångaren Wrong Turn 4: Bloody Beginnings och släntrar obekymrat vidare in i denna. Han bemödar sig inte speciellt mycket med att presentera karaktärerna och håller sig plikttroget till att bjuda på blodigt våld med jämna intervaller. Det är inte mycket som känns speciellt kreativt eller påhittigt, men O’Brien verkar i alla fall veta vad det är han vill förmedla och lägger krutet på det. Att det är blod och naket är väl föga förvånande, men jag höjde lite på ögonbrynen över att sexscenerna är de som är överlägset mest omsorgsfullt gjorda. Det verkar faktiskt vara enda tillfället som ett bildmanus använts och där man faktiskt tagit sig tid till annat än att hafsa vidare.

Det mesta är nämligen väldigt slarvigt och hastigt genomfört, något man säkert kan skylla på en låg budget, men det hjälper inte helhetsintrycket. När offer ska tas av daga stannar filmen upp, tappar i tempo och vi tvingas sucka oss igenom en trist Saw-inspirerad scen, istället för att hålla uppe något slags intensitet. Visst är det obehagligt när rednecksen slår av benen på en stackare, men det finns ingen känsla i hur det fogats in med resten av filmen. En film som utspelar sig under en enda natt borde kunna vara snudd på manisk, men nu blir den tyvärr mest bara tråkig. Kanske hade det kunnat bli bättre om man hanterat karaktärerna bättre i filmen, men här står de verkligen bara som lamm uppradade för slakt. Det fanns stunder då jag funderade på ett högre betyg, då den antog en känsla av hopplös belägringsfilm i stil med Assault on Precinct 13, men det ebbade ut.

WrongTurn52012BluRay720px264DTS-HDChinavietforumvnmkv0_01_03000257Doug Bradley måste vara en av de lataste skådespelarna som uppnått kultstatus i skräckfilmsgenren. Han bara stod där med spikar i huvudet och pratade sig genom sju Hellraiser-filmer. I Wrong Turn 5: Bloodlines står eller sitter han och pratar, lite lätt lutad mot gallret i en fängelsecell. Ingen tycks heller ifrågasätta varför denna redneck pratar med brittisk accent. Samtidigt är han så pass rutinerad att han blir lite obehaglig ändå, till skillnad från hans underhuggare i diverse masker från Buttericks. Man vet att en film som denna har problem när man inte ser någon skillnad på ungdomarna som klätt ut sig till Halloween och på de som faktiskt ska ha ett vanställt yttre. Det hade inte skadat om man tagit av dem maskerna och valt skådespelare med lite mer ovårdade utseenden istället.

wrongturn5bloodlines201Jag har ingenting emot Wrong Turn 5: Bloodlines, förutom att den inte alls är bra. Den irriterar aldrig och jag gillar det faktum att man håller igång filmserier, hur löst sammankopplade de än må bara. De måste få finnas för att man även i framtiden ska kunna sitta uppe om nätterna och klämma allihop i ett maraton. Nu är jag kanske för gammal och tråkig för orka med det själv, men man måste ju tänka på kommande generationer av skräckfilmsnördar.

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Wrong Turn 5: Bloodlines, reviewed by Erik Nyström on 2013-02-25T12:00:38+00:00 rating 1.5 out of 5
The following two tabs change content below.
Erik Nyström

Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.
Publicerad den 25 februari, 2013