Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Robin Williams 1951-2014

Robin Williams 1951-2014

Jag var för ung när Mork & Mindy började gå på svensk tv 1980, så jag har inga egentliga minnen av serien. Första gången jag såg Robin Williams var Charterresan (Club Paradise), knappast en av hans större komiska roller och filmen lämnade inga tydliga spår. Sedan skall man inte glömma Garp och hans värld (The World according to Garp) som som var hans andra huvudroll. Han visade redan då hur han, om han ville, kunde spela nedtonade roller som ändå var roliga. Men för mig var det som för så många de filmer som kom i slutet av 80-talet och början av 90-talet som fick mig att upptäcka Robin Williams.robin williams 02

De tre filmerna som sticker ut från perioden är Good Morning, Vietnam, Döda poeters sällskap (Dead Poets Society) och Fisher King, alla tre filmerna blev han Oscar-nominerad för och visade även publiken att han kunde balansera komik och allvar. För många är Robin Williams den där fruktansvärt rolige killen som alltid får en att skratta, men för mig är han en skådespelare som kunde ta komik till allvar i ett steg. Good Morning, Vietnam var en typisk sådan roll där vi ser Williams som den rolige DJ:en med de galna upptågen men när filmen blir mer allvarlig tappar han aldrig rollen utan gör en bra övergång från komik till allvar. Döda poeters sällskap är nog den film jag kommer att bära med mig längst av hans filmer. Jag såg den första gången som 14-åring och hela filmen kom jag att bära med mig under en lång tid. Det är inte bara Williams insats som John Keating utan hela filmen och det vi tar med oss om att inte ge upp våra drömmar. I Uppvaknanden (Awakenings) visade han att han kunde spela mot stora skådespelare som Robert De Niro utan problem.Good morning ,Vietnam 1988 Barry Levinson Robin Williams

Men han hade även rent komiska roller i filmer som Aladdin, Välkommen Mrs. Doubtfire (Mrs. Doubtfire) och The Birdcage – Lånta fjädrar (The Birdcage) även om det alltid fanns en drag av svärta och mänsklighet i hans roller. Mest tydligt är det i Välkommen Mrs. Doubtfire där han spelar en skådespelare som i en bitter vårdnadstvist förklär sig som kvinna för att få spendera mer tid med sina barn. Det finns något tragisk över rollen som Williams lyckas förmedla i all komik. Filmen kom också att bli Williams största succé på bio. Aladdin var en film som många älskade men för Williams var det ett tveeggat svärd, han gjorde rösten åt anden då det var en del av ett avtal när han gjorde Döda poeters sällskap. Han bad studion att inte ha med honom i reklamen något som Disney ignorerade. Det är också en roll där hans komiska geni kommer till sin rätt, animatören Eric Goldberg bad Williams att bara köra på och så ritade han därefter, vilket gav upphov till den galnaste och skönaste karaktären som funnits i en Disneyfilm.

Han kom även att ha mer rena komiska roller i filmer som Jumanji, Två pappor för mycket (Father’s Day) och Flubber. Även om de aldrig var några favoriter bland kritikerna så gick de bra på bio och visade att Williams var omtyckt för sina komiska talanger. Framförallt Jumanji innehåller en del lysande scener där Williams kan visa sina komiska talanger även om filmen idag framstår som ett alltför skrikigt äventyr för barn. Samma sak med Flubber, det är inte Williams bästa film men som barnfilm är den utmärkt och hans skådespel är något barn av alla åldrar kan ta till sig.Flubber

Fyra gånger blev han Oscarsnominerad och den fjärde gången vann han för Will Hunting (Good Will Hunting), en roll som återigen visade vilket fantastiskt bra skådespelare Williams kunde vara. Williams i stenhård konkurrens var väl värd den Oscarn. Han gav sig in på mer allvarliga roller också med filmer som One Hour Photo och Insomnia där han verkligen skapade två obehagliga karaktärer. Framförallt Insomnia där han spelar en verkligt läskig karaktär och har inga problem att matcha Al Pacino i de scener som de har tillsammans, ett genidrag av Christopher Nolan att ta Williams till den rollen. Sedan har vi Death to Smoochy, en film med väldigt svarta undertoner och där Williams får visa en mörkare sida av sin komiska talang. En film väl värd att se för Williams och Edward Nortons skådespel. 2000-talet var allt annat än snällt mot Robin Williams, de flesta filmerna är halvljumna komedier där han emellanåt lyckas frammana komikern i honom, men för det mesta blev det mest ett lättare leende på mina läppar. Undantaget är World’s Greatest Dad där Williams spelar en pappa som efter efter hans son dör i en tragisk olycka förfalskar ett självmordsbrev, svart, cynisk och fruktansvärt roligt är det ett eko av den skådespelare Williams kan vara när rollen är rätt.

Sedan har vi hans stand-up shower, om Williams var tvungen att hålla tillbaka i filmer kunde han gå fullt ut på scenen. Många av dessa är hysteriskt roliga, Williams backar inte för något och ingen går säker när han drar fram. Han var även en populär gäst på många talk shows där hans komiska tajming gång på gång gjorde att både värd och publik inte kunde sluta skratta. När han var med i underhållningsprogrammet Whose Line is it Anyway visar hur ett komiskt geni arbetar, improvisationskomik när det är som allra bäst.

YouTube Preview Image

 

Williams brottades med drogproblem och depression under hela sin karriär och det var förmodligen även det drev honom till självmord. Som många komiker så var livets dalar och toppar som gjorde Robin Williams till den otroligt begåvade komiker som han var. Det påminner oss hur allvarlig depression kan vara som sjukdom och att vi behöver ta den på djupaste allvar.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The following two tabs change content below.

Pär Wirdfors

Stockholm
Skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Latest posts by Pär Wirdfors (see all)

Publicerad den 12 augusti, 2014

2 kommentarer

Kommentera
  • Wolfheart säger...
    15 augusti, 2014 - 12:56

    En bra artikel. Jag var väl aldrig någon beundrare av Robin Williams men helt klart kommer man att minnas honom.

  • Kristian säger...
    15 augusti, 2014 - 17:26

    Ett komisk geni som med sina improvisationer fick mig att skratta till millimeter från andnöd.

Comments are now closed.