Skapa kontoLogga in
 
RSS Feed Twitter Facebook Instagram

Ur filmhyllan

Ur filmhyllan

Du har säkert precis som jag filmer i hyllan som finns där av en speciell anledning. Det kanske är den där filmen du skäms över att du faktiskt gillar. Eller det är filmen som du har tänkt att se, men som prioriterats ned av annat som du velat se mer. I vissa fall är det filmen som ger den där sköna tidsresan som väcker känslor från barndomen eller första gången du var kär. Det är filmen som du tar fram när du behöver gråta – av glädje eller sorg.

Jag har alltid älskat det visuella mediet som film och TV är. Genom mina fyra årtionde har filmen varit ständigt närvarande i åtminstone 35. Under min uppväxt och till vuxen ålder har givetvis favoriterna varierat. Några filmer har gjort djupare avtryck än andra. En del av dem finns recenserade här på Filmfenix.se och flertalet står i filmhyllan och väntar på att omsorgsfullt få snurra i spelaren igen.filmhyllan2Min starkaste bioupplevelse var när jag så Jakten på röd oktober när jag var femton år gammal. Jag såg filmen på Empire i London tillsammans med fem klasskamrater. Vi var på skolresa  och vi hamnade på Leicester Square av en slump när vi gick fel vid Picadilly Circus. Det var vid lunchtid och jag tror filmen skulle visas vid 13.00. Vi köpte biljetter och gick in i den gigantiska biografen. Vi var helt ensamma förutom gubben som tog biljetterna. Han satte sig raden bakom oss. Jag vet inte om det var för att hålla koll på oss eller om han gillade ubåtar. Det var då jag för första gången upplevde hur bra surroundljud faktiskt kan vara.

Samma år, 1990, vann Cinema Paradiso Oscar för bästa utländska film. Filmen kom något år senare på TV1000 och tillsammans med Döda poeters sällskap var filmen som för första gången ruskade om mig på ett djupare plan rent känslomässigt. Slutscenen i Cinema Paradiso är så vacker att jag  gråter floder vid varje återseende. Jag har fortfarande kvar min påkostade VHS-utgåva om innehåller en bok med manuset på engelska. Jag äger ingen VHS-spelare längre, men jag har inte hjärta att göra mig av med utgåvan.IMG_0106Sommaren 2000 flyttade jag ihop med kvinnan som fem år senare skulle bli min älskade fru. Jag minns hur hon grälade på mig för att jag köpte en 28 tums TV och DVD-spelare som var betydligt över den tänkta budgeten vi kommit överens om. Samma TV fick misstänksamma blickar i flera månader efter vi hade sett Ringu, långt före den ens var påtänkt för en remake. Det var även denna TV kördes varm när vi för första gången strecksåg en TV-serie tillsammans. 24 var det den gången och efter det fick TV-serier mer och mer plats i våra liv. Babylon 5 var en annan som också delade vårt intresse och vår grabb kan stoltsera med att ha dragit Mira Furlan i håret på en Sci-Fi-mässa. TVn och jag förläts efter ett tag.filmhyllan3Idag är ”min” filmhylla fylld med thrillers, action och sciencefiction. Självklart har det smugit sig in ett och annat i andra kategorier också och jag kan omöjligt skylla alla romantiska komedier på min fru. Hur det än är finns det filmer som av olika anledningar finns där. Många har en personlig berättelse hur de hamnade där eftersom film har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag bad våra skribenter att plocka en titel ur sin filmhylla och skriva en recension för jag var nyfiken vad som fanns hos dem. Jag ställer slutligen samma fråga till dig läsare, vilka filmer finns i din hylla som du har ett speciellt förhållande till och varför?

Titlarna som recenserats:
American Movie – Roney Lundell
Colossus – Mats Lundberg
Control – Pär Wirdfors
Dirty Dancing – Mattias Berg
Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv – Matz Malm
Trolljägaren – Fredrik Nyström
Yellow Submarine – Joakim Helmbrant

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
The following two tabs change content below.

Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest.

Latest posts by Mats Lundberg (see all)

Publicerad den 18 april, 2014